Uppsala is a very beautiful and old city 70km north of Stockholm. Founded in the 13th century it hosts Scandinavia's oldest university and a 120m high cathedral.

On our one-day trip to the city we could see the domkyrka and the old town including many university buildings. At the university's library, a copy of the bible from the 5th century and a first edition copy of Newton's Principia were on display.

One of Uppsala's professors were in the 18th century Carl von Linné, a Swedish botanist, who laid the foundations for the modern biological naming scheme, and Anders Celsius, who proposed the Celsius temperature scale.

Even though only 140.000 people live in Uppsala, it is an important historical city and definitely worth a visit.

Det var i mitten av september och vädret var jättefint. Eftersom det var helg bestämde vi oss för att besöka en stad som vi inte kände till tidigare. För att resa dit tog vi pendeltåget norrut från Stockholm. Det tog mer än en timme, men när vi ankom såg vi fram emot att upptäcka en historisk och vacker plats.

Vi började med innerstaden och besökte domkyrkan som byggdes på 1200-talet. Därinne var det jättevackert och vi beundrade kyrkans höjd. Jämte gamla hus finns det många byggnader som tillhör stadens universitet, som är Skandinaviens äldsta.

På universitetsbiblioteket såg vi tusentals böcker och däribland många gamla. Bland annat äger biblioteket en bibel från 400-talet. Bibeln skrevs med silver på veläng och kallas därför ”Codex Argentus”, som betyder ”boken av silver”. Dessutom finns det en förstautgåva av Isaac Newtons ”Philosophiae Naturalis Prinicpia Mathematica”, fysikens kanske viktigaste bok. Boken publicerades 1687 på latin och handlar om Newtons rörelselagar.

Efter att ha sett så mycket vetenskap gick vi till åns strand för att fika. Vi åt kanelbullar och drack kaffe. Det var så behaglig eftersom vädret fortfarande var soligt. Tiden gick snabbt och snart var det dags att ge sig av. Det var verkligen roligt i Uppsala!